DISC- modell är en typ av beteendeanalys som syftar till att förklara mänskligt beteende på ett förenklat och övergripande sätt. Den fokuserar på hur individer agerar och kommunicerar i olika situationer. Modellen bygger på fyra huvudtyper av personligheter, var och en kopplad till en specifik färg- röd, gul, grön och blå. I praktiken har en person sällan endast en dominerande färg- det är snarare vanligt med en blandning av två eller tre färger som är mer framträdande.
Disc-teorin handlar om att skapa en förståelse för medarbetarens olika mänskliga beteende, istället för att bli uppretade på varandra. En av de främsta fördelarna med modellen är att den ger en ökad självinsikt, vilket hjälper medarbetaren att bättre förstå sina egna styrkor och utvecklingsområden. Dessutom kan modellen användas för att bättre förstå andra i sin omgivning och hur de vill bli bemötta. Modellen erbjuder en tydlig ram för att göra medvetna
beslut kring hur man kan anpassa sitt beteende i förhållande till andra. Det bidrar även till att förbättra kommunikationen och samarbetet med andra. Även om DISC beskrivs som förenklad, är det just detta som gör den så lätt att förstå och använda i vardagen.
När DISC används i en gruppsituation kan den bidra till att skapa en mer harmonisk arbetsmiljö, där teammedlemmar förstår varandras beteenden och kommunikationsstilar. Genom att snabbt lära känna dina anställda och dig själv på ett djupare plan, kan du bygga
bättre relationer och effektivisera ditt sätt att kommunicera.
Teorin bygger på William Moulton Marstons forskning från 1920-talet. Marston skapade
DISC-analysen för att underlätta förståelsen av både oss själva och de människor vi
interagerar med. Han menade att människors attityder och beteenden formas och anpassas utifrån den miljö eller omgivning de befinner sig i.
Modellen fokuserar enbart på observerbara beteendestilar – alltså hur du agerar. Den använder ett neutralt språk utan att värdera beteenden som bra eller dåliga. Det är viktigt att notera att modellen inte mäter intelligens, värderingar, kunskap, färdigheter
Röd:
Dominance/Pådrivaren- personer med hög dominans är ofta modiga,resultatorienterade och bestämda. De är bra på att ta initiativ och lösa problem.
Gul:
Influence/utåtriktad-individer med starkt inflytande är positiva, säljande och bra på att motivera andra. De trivs i socialt sammanhang och är skickliga på att bygga relationer.
Grön:
Steadiness/lyhörd-de med hög stabilitet är tålmodiga, grundliga och inlyssnande. De föredrar stabila och sansade miljöer och de arbetar bra i team.
Blå:
Conscientiousness/systematisk-människor med hög systematik är noggranna, analytiska och anpassningsbara. De följer direktiv och regler, strävar efter att vara diplomatiska och att få arbeta under kontrollerade former.
Relations- och konflikthantering:
Att förstå olika beteendestilar kan hjälpa till att lösa och förebygga konflikter på arbetsplatsen. Konflikter är oundvikliga, men genom att få en ökad förståelse för individen kan kommunikationen bli mer effektiv.
Rekrytering och urval:
Hitta rätt kandidat på rätt plats som passar din organisationskultur och dina behov.
Ledarskapsutveckling:
Hjälpa ledare att förstå och anpassa sitt ledarskap efter sina teammedlemmars behov.
Teambuilding:
Genom att matcha rätt personer med rätt uppgift kan teamets prestationer optimeras. Det skapar ett starkare och ett mer välfungerat team.
Självinsiktsfrämjande hos ledning, individ och grupp:
Individer får en bättre förståelse för sina egna styrkor och svagheter, vilket kan leda till personlig utveckling.
Karriärutveckling:
Ge anställda verktyg för att utvecklas och nå sina fulla potentialer.
Stresshantering:
Skapa en medvetenhet för sin egen och andras beteendestil i stressfyllda situationer.
Personlig utveckling och motivation:
Att få mer klarhet i sitt beteendemönster och vad som motiverar, är avgörande för att driva personlig utvecklig och skapa långsiktig motivation.
Inventering av personalresurser:
Genom att identifiera och inventera kompetensbrist blir
det lättare att veta vilka kompetenser som behöver rekryteras.
Medarbetare- och utvecklingssamtal:
Öka insikt om medarbetarens beteendestil och hur den påverkar deras arbetssätt och samarbete med andra.
William M Marston